"ΟΛΗ Η ΛΑΓΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ"








Tuesday, March 18, 2008

καμπάνα για ρατσισμό



Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία 15/03/08

Καμπάνα για ρατσισμό

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Καμπάνα» 60.000 ευρώ έριξε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Εθνική Ασφαλιστική, διότι αρνήθηκε να συνάψει συμβόλαιο ασφάλειας ζωής σε ομοφυλόφιλο, αφού προηγουμένως προχώρησε σε αθέμιτη συλλογή προσωπικών στοιχείων, τα οποία αφορούσαν την ερωτική του ζωή.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2001, όταν ο προσφεύγων, προκειμένου να συνάψει ασφάλεια ζωής στην εταιρεία, του ζητήθηκε να συμπληρώσει αίτηση και να απαντήσει και στην ερώτηση εάν έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Οταν γνωστοποίησε ότι δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, διότι είχε απαλλαγεί παίρνοντας προσωρινό απολυτήριο ακαταλληλότητας στο οποίο είχε κριθεί Ι5, τότε του ζητήθηκε να προσκομίσει το απολυτήριο στρατού, πράγμα που έκανε. Πέρασαν όμως δύο μήνες και το συμβόλαιο δεν είχε καταρτιστεί, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στην Εθνική Ασφαλιστική και, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, υπάλληλος της εταιρείας τού είπε προφορικά ότι δεν τον ασφαλίζουν γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Τότε υπέβαλε αίτημα να του απαντήσει εγγράφως η εταιρεία, η οποία με επιστολή της εξέφραζε τη λύπη της διότι δεν μπορεί να προχωρήσει στη σύναψη της ασφάλισης, επικαλούμενη «ιατρικά και στατιστικά δεδομένα και την πάγια τακτική που ακολουθεί η εταιρεία σε τέτοιες περιπτώσεις».

Καμία απάντηση

Μετά την καταγγελία, η Αρχή κάλεσε την Εθνική Ασφαλιστική να διευκρινίσει σε ποια ακριβώς ιατρικά και στατιστικά δεδομένα βασίστηκε για να απορρίψει την πρόταση ασφάλισης και ποιες είναι συγκεκριμένα οι «ανάλογες περιπτώσεις» που συνθέτουν την «πάγια τακτική» της εταιρείας. Δεν έλαβε όμως καμία ουσιαστική απάντηση.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της Αρχής, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι το αίτημά του απορρίφθηκε όχι λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, αλλά διότι το απολυτήριο στρατού τον χαρακτήριζε Ι5. Παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι ο συγκεκριμένος δεν υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής (3/2008), μόνο από το γεγονός ότι δεν υπηρέτησε στον στρατό εξαιτίας των σεξουαλικών του προτιμήσεων, δεν προκύπτει ούτε συγκεκριμένη βλάβη ούτε κίνδυνος της υγείας του που, ενδεχομένως, να μπορούσαν να δικαιολογήσουν την απόρριψη της πρότασής του για ασφάλεια ζωής. Οπως επισημαίνουν τα μέλη της Αρχής, που συνεδρίασαν υπό την προεδρία του Δ. Γουργουράκη, η εταιρεία δεν είχε δικαίωμα να επεξεργαστεί τα προσωπικά δεδομένα που αφορούσαν αποκλειστικά στην ερωτική του ζωή προκειμένου να καταρτίσει το συμβόλαιο, με αποτέλεσμα να παραβιάσει τον σχετικό νόμο. Με αυτό το σκεπτικό επέβαλε στην Εθνική Ασφαλιστική πρόστιμο 60.000 ευρώ

5 comments:

Είδωλο said...

Πολυ μαγκας, καλα τους εκανε.

phoinix said...

κάτι τέτοια είναι που μου ανεβάζουν την πίεση και με κάνουν να θέλω να σπάσω την πόλη!

tovenito said...

το διάβασα κι εγώ αυτό. ο τύπος έχει αρχίδια

Hfaistiwnas said...

Θα πληρώσει πάντως. Πάλι καλά. Τι άχρηστοι άνθρωποι!!

revqueer said...

Μπράβο του!!!