"ΟΛΗ Η ΛΑΓΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ"








Friday, February 20, 2009

justice?



Τα νέα

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης σε υπάλληλο εταιρείας ένδυσης που απολύθηκε επειδή είναι φορέας του ΑΙDS πρότεινε η αρεοπαγίτης Ειρήνη Αθανασίου στο Β1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, κρίνοντας ότι η απόλυσή του δεν είναι καταχρηστική.

Η εισηγήτρια απέδωσε τη στάση της εταιρείας έναντι του υπαλλήλου της στις πιέσεις που της ασκήθηκαν από τους συναδέλφους του, οι οποίοι αξίωσαν εγγράφως την απομάκρυνσή του μόλις πληροφορήθηκαν την ασθένειά του. Κατά την άποψη της κ. Αθανασίου, η εταιρεία αναγκάστηκε να ενδώσει στις έντονες πιέσεις των εργαζομένων και, προκειμένου να αποκασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του υπαλλήλου της.

Πρόσθεσε μάλιστα η εισηγήτρια ότι η καταγγελία της σύμβασης δεν έγινε από εμπάθεια, εκδικητικότητα ή εχθρική διάθεση εκ μέρους της εταιρείας προς το πρόσωπο του υπαλλήλου, υποστηρίζοντας πως ήταν απολύτως δικαιολογημένη από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της επιχείρησης εφόσον έγινε για την εξασφάλιση της ηρεμίας των λοιπών εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι τόσο το Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο δικαίωσαν τον υπάλληλο ο οποίος προσέφυγε διεκδικώντας αποζημίωση, επιδικάζοντάς του το ποσό των 7.539 ευρώ για μισθούς υπερημερίας και για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Ωστόσο η εταιρεία, με αίτησή της στον Άρειο Πάγο, ζητεί την αναίρεση της εφετειακής απόφασης υποστηρίζοντας πως η επίδικη απόλυση δεν ήταν καταχρηστική.

Τους ισχυρισμούς της εταιρείας συμμερίστηκε η εισηγήτρια αρεοπαγίτης η οποία πρότεινε να αναιρεθεί μερικώς η προσβαλλόμενη απόφαση ως προς το μέρος της με το οποίο επιδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση στον φορέα του ΑΙDS.

Η γνωστή ρητορική.
Αυτή που κολλάνε φταίνε. Πληρώνουν τα αμαρτηματά τους.
Αν ήταν ετεροφυλόφιλοι, ή αν έστω ήταν ομοφυλόφιλοι αλλά μονογαμικοί (γιατί εντάξει, πολιτισμένοι και ανεκτικοί είμαστε) δεν θα το παθαίνανε.

Η αρρώστια φαίνεται να έχει μια ηθική υπόσταση.
Γαμιέσαι και κολλάς. Ή κάνεις ναρκωτικά και κολλάς.
Και όλοι ξέρουμε πως το να κάνεις ναρκωτικά ή το να γαμιέσαι είναι κακό πράγμα.
Άρα κάτι κακό θα πάθεις.
Αιτιακότητα.
Ο οροθετικός είναι φορέας όχι του ιού, αλλά της απόδειξης ότι το κακό τιμωρείται.
Ποιος θέλει να το έχει αυτό κοντά του;
Ακόμα και ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους συναντάς αυτήν την ανομολόγητη ρητορεία, αναγωγη - σε ένα πολιτικά ορθότερο επίπεδο - της αρρωστημένης ψευδοχριστιανικής ηθικής που λέει ότι η αμαρτία τιμωρείται.

Όχι ρε μαλάκες. Ένας ιός δεν μπορεί να είναι ηθικό κριτήριο.
Η ασθένεια είναι άδικη, από την φύση της, δεν υπάρχει δίκαιος καρκίνος, δεν υπάρχει δίκαια λευχαιμία, δεν υπάρχει δίκαιος ιός του HIV.

4 comments:

oblivion said...

σε σκεφτόμουν σήμερα, αναρωτιόμουν τι κάνεις -

διάβασα την είδηση προχτες και θύμωσα πολύ. αυτή η χριστιανική ηθική θα μας φάει, γκέι στρέιτ όλους..

καληνύχτα

nikos said...

Κατά τη γνώμη μου το χειρότερο σ'αυτή την είδηση είναι "οι πιέσεις" των υπόλοιπων εργαζομένων στην εταιρεία. Και μαζί μ'αυτό μάθαμε και για τους παιδικούς σταθμούς που αρνούνται να εγγράψουν το υγειές παιδάκι οροθετικής μητέρας. Δεν ξέρω, ώρες ώρες σκέφτομαι ότι είναι αδύνατο να αντιμετωπίσεις τη μαλακία στο μυαλό κάποιων ανθρώπων, ότι δεν αξίζει να παλεύεις για να τους δείξεις το λάθος τους, ότι δεν αξίζει να ζεις σ'αυτή τη χώρα. Ελπίζω πάντως εσύ να νιώθεις καλύτερα.

Hfaistiwnas said...

Τον τελευταίο καιρό γι'αυτό διαβάζω. Αχ να τους πάρει τα σώβρακα. Δεν είναι ηθικό κριτήριο όχι, δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν το ελάχιστο iq να το καταλάβουν..

Anonymous said...

συμφωνώ μαζί σου tsarlatann όσο δεν παίρνει, το 'γραψα και στον silentcrossing γιατί από κει σέ βρήκα (είμαι πολύ καινούργια εδωμέσα, αλλά το να γνωρίζω ανθρώπους με λογική και τόλμη και αρετή, είναι στ' αλήθεια μεγάλη χαρά). Δεν θα τούς περάσει πάντως: no passaran.