"ΟΛΗ Η ΛΑΓΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ"








Saturday, November 22, 2008

free will



Ώρες ώρες όλοι έχουμε την αίσθηση πως "έτσι τα φέρνει η ζωή"

Ο ταξιτζής που με έφερε σπίτι απόψε είχε αντίθετη άποψη. Με ρωτούσε αν θέλω να μείνω αθήνα. "Δεν ξέρω πως θα τα φέρει η ζωή". "Η ζωή τα φέρνει όπως θέλεις εσύ" μου απάντησε και με κοίταξε στα μάτια.

Τα κλειστά συστήματα αξιών όπως η πίστη και ο κουμουνισμός είναι ένας μπούσουλας, αν θέλεις να την βγάλεις καθαρή με όλα αυτά περί ατομικής ευθύνης. Έχεις ένα σκοπό, την επανάσταση ή τον παράδεισο, και τα βήματα στα λένε άλλοι...

Για μας τους υπόλοιπους που δεν έχουμε τέτοιες σιγουριές, τα πράγματα είναι λιγουλάκι πιο δύσκολα.

Η επιστήμη έχει έντονες ενδείξης πως πολλές από τις νοητικές μας λειτουργίες, ακόμα και αυτές που ανήκουν στα πλαίσιο του συνειδητού, είναι αυτοματοποιημένες αντιδράσεις ή - αν αυτό σας θυμίζει το σκυλί του Pavlov - πως μπορούν να επηρεαστούν από εξωτερικά ερεθίσματα.

Από την άλλη, ο καθημερινός λόγος προτάσει άλλη θεώρηση, "Είχα δύσκολη παιδική ηλικία," "έχω οιδιπόδειο", "γεννήθηκα φτωχός", "γεννήθηκα έξυπνος", "έτσι τα έφερε η ζωή". Η ζωή, η ζωή μας, είναι σαν να είναι έξω από εμάς, μια δύναμη άγνωστη και προφανώς στοχαστική, με αιτιακές όμως επιδράσεις πάνω μας. Βολεύει αυτό, ε;

Δεν ξέρω ποια είναι τα όριά μας. Πόσο μπορούμε να αυτενεργήσουμε. Αν μπορούμες να μιλάμε για ελεύθερη βούληση του υπερβατικού υποκειμένου. Βρίσκομαι σε μια φάση της ζωής μου που αισθάνομαι πως κάποια πράγματα, μηχανισμοί, μαθημένα συναισθήματα, με υπερβαίνουν.

Υπάρχουν όμως στιγμές που αναθαρρεύω λίγο, έστω κάποιες στιγμές, και πιστεύω πως η ζωή μου είναι στα χέρια μου...

Και επειδή βασικό χαρακτηριστικό μου είναι ο αυτοσαρκασμός, θα μπορούσα να πω, "εντάξει, δεν είναι τίποτα, μια στιγμή αισιοδοξίας είναι, θα μετρήσω μέχρι το δέκα και θα μου περάσει".

Λέω να μην μετρήσω μέχρι το δέκα...

8 comments:

Hfaistiwnas said...

Καλημέρα!
Το ξεψειρίζεις πολύ το πράγμα..
Αυτό το υπερβατικό υποκείμενο δεν το κατάλαβα.
Μια στιγμή αισιοδοξίας; Έτσι μόνο;
Από σενα εξαρτάται αν μπορείς να την κάνεις ώρες αισιοδοξίας... :)
Καλύτερα σταμάτα να μετράς και να αυθυποβάλεις τον εαυτό σου..

Hfaistiwnas said...

Αλήθεια το γατί είναι καλά;

nikos said...

Αν και αυτές τις μέρες περνάω πάλι κρίση απαισιοδοξίας, ναι, θα σου έλεγα κι εγώ να μην μετρήσεις ως το δέκα. Άσε τα πράγματα όπως είναι και μην πιέσεις τον εαυτό σου να πέσει πάλι στη μιζέρια. Λένε άλλωστε ότι η απαισιοδοξία έχει και μια γλύκα, όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, που μας κάνει να μη θέλουμε να ξεκολλήσουμε. Τώρα για το θέμα που θίγεις, δεν ξέρω. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μια και μόνο απάντηση. Για κάποια πράγματα που μας συμβαίνουν σίγουρα δεν φταίμε εμείς. Όσο για το "πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου" είναι μεγάλη κουβέντα. Καλό ΣΚ

celsius33 said...

όμορφο κείμενο :)

oblivion said...

πολύ ωραίο κείμενο, όντως..
θα συμφωνήσω ότι βολεύει να είναι υπεράνω ημών η ζωή μας. τον τελευταίο καιρό, όποτε προσπαθώ να αναλάβω την ευθύνη για πράγματα κι αναθαρρεύω όπως λες, κάτι συμβαίνει και μπαίνω πάλι στο αβοήθητο..
ποντάρω στο ότι είναι μέρος της πορείας όλα αυτά - κάπου θα μας πάνε, τι στο καλό!
την καλησπέρα μου..

Anonymous said...

Kalhmera :)

Dwraki..

http://rapidshare.de/files/41006164/08_-_Sths_Limnhs_Ta_Nera.mp3.html

tsarlatann said...

nai, tous kserw...

i "metastrofi" kai to "etos 2025" einai ta agapimena mou...

na eisai kala ;-)

Anonymous said...

H metastrofh ta spaei kai mou ta kaiei...

me katastrefeis, kai den hman proetoimasmenh gia tetoia sugkinhsh

enjoy